torstai 17. marraskuuta 2011

Kakkublogin alku

Päätin aloittaa tekemään omaa blogia omille leipomuksilleni. Niitä kun tulee tehtailtua melkoisen useasti ja innostus laittaa kuvia muidenkin iloksi on suuri. Olen pyöritellyt päässäni ajatusta omasta kakku blogista jo pidemmän aikaa ja nyt vihdoinkin on aika toteuttaa oma versioni tänne blogien ihmeellisee maailmaan muiden kakkublogien rinnalle. Toivottavasti kakkuni antavat innostusta muillekkin leipomaan ja vinkkejä koristuksiin!=) Toivotan siis kaikki lukijat jotka ehkä joskus eksytte sivuilleni oikein paljon tervetulleiksi ja nautinnolllisia leipomis hetkiä kaikille!=)

Tässä siis ensimmäinen kakku syynättäväksi, ja näin alkuunsa pahoittelen eri valmistusvaiheiden puuttumista, harvoin kun muistan taikinaisilla käsillä räpsiä kuvia joka vaiheesta!=(
 Sain tehtäväksi tässä hiljattain valmistaa pääkallokakun omalla tyylillä halloween juhliin. Joten kakusta tuli sit tämän näköinen. Kakku on n.20 hengelle ja hyla tuotteista valmistettu, koska nykypäivänä on niin paljon ruoka-aine allergioita.
 Tässä nyt on perinteinen pohjan ohje jota usein käytän:

  Pohjan ohje on Ulla Svenskin kirjasta Unelmakakut:
  • 7kpl Kananmunia
  • 2½ dl Sokeria
  • 3dl Vehnäjauhoja
  • ½ dl Perunajauhoja
  • 1 tl Leivijauhetta
Kertauksen vuoksi taikinan valmistushan meni niin, että ensin munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Minulle on joskus sanottu, että kun vatkaimen vispilää kastaa vaahtoon ja valuttamalla vaahtoa vispilän päästä taikinan pintaan jättäen jälkeen hetken aikaa pysyvän kahdeksikon muotoisen jäljen, taikina on tarpeeksi kuohkeaa. Keskenään sekoitetut kuivat aineet lisätään siivilän läpi sihdattuna varovasti sekoittaen joukkoon, ettei vaahto laske. Taikina sopivan kokoiseen vuokaan eli tähän määrään sopiva koko olisi halkaisijaltaan 24cm kakku vuoka. Paisto suoritetaan uunin alatasolla 175 asteessa ja kakku viihtyy hyvin uunissa noin 40 minuutista vähän alle tuntiin, riippuen tekijän uunin tehokkuudesta. Paistoa on hyvä seurata loppuvaiheessa puutikulla kokeilemalla jääkö taikinaa tikkuun, ja jos ei jää ja kakun pinta on tasaisen kullanruskea voi kakun ottaa uunista pois.
Jos kakun pinta meinaa tummua liikaa paiston aikana kannattaa päälle laittaa leivinpaperin pala ja vähentää lämpötilaa pienemmälle.

Kostutuksena olen tottunut itse käyttämään appelsiini mehua. Mutta toki kostutukseen saa käyttää mitä itse katsoo parhaimmaksi soveltaa ja mikä omaa makua miellyttää. Yleisimpiä kostutukseen käytettyjä aineita ovat Sokeri-vesi seos (4munan kakkuun määrä on 150g kiehautettua vettä ja 15g sokeria) johon voi lisätä kaupoista saatavia maku esansseja, alkoholeilla tai käyttää sellaisenaan. Lisäksi kostukkeiksi käyvät erilaiset limonadit, vaniljasokerilla maustettu maito, marja-ja hedelmämehut, säilykehedelmien liemet ja sokeroitu sitruunanmehu.

Hilloa en tähän kakkuun tällä kertaa laittanut ollenkaan, koska en halunnut kakusta liian äklö makeaa. Täytteenä minulla oli tässä kakussa Mustaviinimarja-rahka-kerma seos:
  • 0.5litraa kermaa vatkattuna vaahdoksi
  • 250g Maitorahkaa
  • 1-2 dl Mustaviinimarja tiivistettä
  • Sokeria maun mukaan
Kun olin kakun täyttänyt laitoin sen kylmään. Itselläni on tapana koristella marsipaani kakut samana päivänä jolloin tarjoulu on, koska meillä ainakin on jääkaappi niin kostea, että se helposti alkaa sulattamaan marsipaanin ja sokerimassan epämääräiseksi mössöksi. Ennen marsipaanilla kuorruttamista muotoilen kakun siihen muotoon, miltä kakun halutaan näyttävän. Ennen kuorruttamista kakku olisi hyvä päällystää voikreemillä tai hillolla, jotta saadaan hyvä tartunta pinta, eikä marsipaani ota kosteutta kakun pohjasta tai täytteestä. Lisäksi se antaa kakulle tasaisen pinnan.
Voikreemiin on olemassa varmaan niin monta ohjetta, kuin on tekijöitäkin, mutta minun oma suosikkini on helppo ja nopea valmistaa, eikä siihen tule kuin kaksi raaka-ainetta.
  • 200g suolaamatonta voita, mikrossa hieman pehmitetty
  • 200g tomusokeria
Aineet vatkataan keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Kakkuun sivellään tasainen kerros kreemiä joka puolelle.
Kaulitaan sokerimassa tai marsipaani isommaksi levyksi kuin kakun halkaisija on, jotta se varmasti riittää tasaisesti ympärillä joka kohtaan. Apuna kaulinnassa voi käyttää tomusokeria.
Silmät pääkalloon olen tehnyt elintarvikevärillä maalaamalla ja verisuonien jäljet ovat elintarvike tussilla tehtyjä, joita saa konditoria alan liikkeistä tai netistä tilaamalla.
Pääkallo kakussa olevat ketjutkin ovat itse muotoiltuja marsipaanista. harmaan värin sain valkoiseen massaan sekoitetun mustan elintarvikevärin ansiosta.
Vähä on vielä harjoittelemista moniuloitteisten kakkujen tekemisessä, mutta lopputulos on ihan ok omasta mielestäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentit ovat tervetulleita. Anonyymit muistakaa nimimerkki!